Správný dress code na plesy a nejčastější porušování etikety

30.01.2012 01:32

Mnoho Čechů neví, jak se správně obléknout na ples a váhá nad tím "co si vzít na sebe". Proto jsem se rozhodl sestavit tento základní přehled etikety na plese (především z hlediska oděvu, jedná se tedy o spíše o dress code) pro dámy i pány.

Zmíním jenom základní prohřešky a pravidla etikety. Problematika dress code na plesy je značně rozsáhlá a mohli bychom přidávat sekce o kloboucích, šlích, šálách, ponožkách atd.

Budu se bavit jenom o formálnějších plesech. Dostavíte-li se na ples (a neberme ani jedno urážlivě, prosím) nějakého spolku nebo na vesnici ve smokingu nebo v róbě s rukavicemi, může to působit naopak nevhodně. Základní pravidlo je, že můžete být maximálně o jednu úroveň výš, než je standard dané společenské akce.

Na druhou stranu, např. maturitní plesy gymnázií patří již do "vyšší ligy" a např. koktejlky by se na nich nosit neměly (viz níže). Ostatně, podívejte se, jak vypadá na plese např. Harry Potter.

Pánské boty

  • Nejvhodnější pánská obuv jsou lakýrky (boty z černé lakované kůže), což je vlastně speciální typ bot typu oxford (uzavřené boty bez vzoru), které mají navíc špičku i střední část z jednoho kusu kůže. Opaku, botám s dělenou špičkou, se v angličtině říká cap-toe – jsou častější (protože jsou levnější), ale na ples vhodné nejsou.
  • Osobně nosím boty Waltz II od Herring Shoes. Nejenom, že jsou velmi krásné, ale navíc jsou velmi jemné, příjemné na nošení, lehké a skvělé se v nich tančí. Klasické oxfordky jsou totiž velmi tvrdé a těžké. Je opravdu nebetyčný rozdíl jít tančit na ples v botách Waltz II a klasických oxfordkách.
  • Nejsprávnější pánskou obuví na plesy jsou podle dress code opera pumps – ale v Česku byste v nich působili divně.
  • Přečtěte si celý článek o pánské obuvi na ples.
  • Níže jsou vidět boty Waltz II od Herring Shoes:

Vhodná pánská obuv (boty) na ples


Pánská košile/smokingové košile

  • Jediná přípustná barva košile na ples je podle etikety je bílá. Je zvláštní, že do smokingu se nikdo neodváží nosit např. modrou, neřkuli ohavné hnědé, oranžové nebo rudé. Do obleku si ale mnoho mužů na ples klidně barevnou košili vezme.
  • Nevhodná i je černá košile. Není to ani tak záležitost etikety, jako spíše praktičnosti – bílá košile s černým smokingem působí mnohem efektivněji, jak si vysvětlíme níže. Černá košile se v černém smokingu nebo pánském obleku utopí.
  • Pod košili si na ples nebereme nátělník! Zaprvé je to nelogické: Při tanci se v plné místnosti zapotíte. Proč tedy nosit něco, v čem vám bude ještě větší teplo? Zadruhé nátělník často prosvítá -  a působí nevábně. Obecně by měl být nátělník nošen jedině, když je skutečně zima – a tak, aby to nebylo vidět (včetně toho, že neprosvítá skrz košili).
  • Na ples (a ke smokingu povinně) by se měla nosit košile se vzorem marcella. Marcella (nebo také pique, česky piké) je vzor včelí plástve. Zvláštně se odráží v umělém světle.
  • Je možno si vzít i košili s vrstvenou/skládanou náprsenkou – není to ale již tak formální a musíte na to mít dostatečně vypracovaný hrudník. Na úzkých a středně vypracovaných mužích nepůsobí skládaný vzor pěkně.
  • Nejlepší košile (nejlépe formují obličej a nejvíce k němu přitahují pozornost) jsou se stojáčkem (špičatý zalomený límec) a ideálně odnímatelným límečkem. Tyto košile se ale velmi obtížně shání a doporučuje se je nechat si je udělat na míru od zkušeného krejčího. Ani já takovou nemám. Naopak, moderní košile se špičatým zalomeným límcem nejsou dobře udělané (bylo by to velmi drahé) a deformují obličej. Pokud vám takováto košile dokonale padne, vypadá skvěle. Ale to se při masové výrobě málokdy podaří. Navíc většina prodejců dělá límečky příliš měkké, které pak špatně drží tvar. Proto se doporučuje koupit si raději smokingovou košili s límečkem obráceným směrem dolů.
  • Pozor: správná smokingová košile je na čtyři nasazovací knoflíky a samozřejmě na manžetové knoflíky! Ty musíte dokoupit zvlášť. Někteří masoví prodejci ale dělají smokingové košile s klasickými, přišitými knoflíky.
  • Níže je látka se vzorem marcella/pique/piké:

Košile se vzorem marcella, jinak též pique, v češtině i piké.

 

Motýlek

  • Do smokingu nikdy nenosíme bílý motýlek! Bílý motýlek je vyhrazen pro frak (oblečení, jehož součástí je frak, se v angličtině také říká white tie – právě kvůli motýlku; oblečení, jehož součástí je smoking, se jmenuje black tie).
  • I když nemáte smoking, vezměte si černého motýlka. Vypadá to mnohonásobně lépe – protože motýlek poutá pozornost k obličeji více než kravata.
  • Motýlek by měl být pokud možno černý (pestrobarevný můžete nosit např. do práce), případně např. červený. Umíte-li si motýlka uvázat, dáváte najevo vytříbenou eleganci. Máte-li ale červeného motýlka, červený by měl být i kapesníček, ideálně i šerpa. Na ples vždy používejte motýlka i kapesníček bez vzoru, jednobarevné.
  • Naučit se vázat motýlka není zrovna snadné a je vhodné, aby vás to někdo naučil. Nejste-li si jisti vázáním motýlka, vynahraďte si na to dostatek času – na poslední chvíli jej těšně před plesem napoprvé neuváže takřka nikdo.
  • Je v pořádku, že motýlek vypadá pokaždé uvázaný trochu jinak a nepatrně nedokonale – právě tak se pozná, že je uvázaný ručně.
  • Dobrý smokingový motýlek ze saténu stojí od 750 Kč – a vydrží vám léta.

Pánský oblek/smoking na ples

  • Na ples je vhodné si vzít smoking (podle dress code byste v podstatě v ničem jiném na ples neměli jít). Já jsem celá léta chodil na plesy ve smokingu za 7 000 Kč, který jsem koupil ve výprodeji. Pravda, látka nebylo zrovna úžasná a podšívka nebyla dvakrát prodyšná (při tanci se hodně zpotíte). Ale vypadá úplně jinak, přijdete-li na ples ve smokingu a v obleku – i kdyby ten oblek stál opravdu hodně.
  • T. M. Lewin (affialiate) má smoking aktuálně za 220 liber, ale nikdy jsem jej nezkoušel.
  • Máte-li smoking, měli byste si pořídit i šerpu. Šerpa zabraňuje tomu, aby byla vidět dolní část vaší košile zpod smokingu. Díky tomu vytváří košile a smoking trojúhelník obrácený směrem dolů. Rozšiřuje vám to ramena, dělá vás to vyšším, pas máte opticky užší a ještě to přitahuje pozornost k obličeji.
  • Nemáte-li smoking, můžete si vzít na ples tmavý oblek, ideálně jednobarevný.
  • Vhodný je samozřejmě i kapesníček, bílý, nebo, máte-li jinou barvu motýlky, ve stejné barvě jako motýlek. Doporučená je ale pouze červená. Ostatní barvy na černém podkladu již tolik nevyniknou.
  • Myslím si, že půjčovat si smoking v půjčovně se nevyplatí. Cena půjčení smokingu v běžné půjčovně společenských oděvů je zhruba 2 000 Kč. I kdybyste navštívili za rok pouze dva plesy a jednu společenskou událost, byly by náklady za vypůjčení si smokingu 6 000 Kč (plus výdaje za cestu do půjčovny, včetně ztraceného času). Vydrží-li vám smoking pět let, dostanete se k ceně 30 000 Kč. To už je levnější nechat si ušít bespoke (na míru) smoking. Mimochodem, smokingy v půjčovnách jsou většinou otřesné.
  • Níže máte již přes sto let starou tabulku vysvětlující etiketu v oblasti pánského odívání.:

Dress code podle různých společenských událostí

Kde nakoupit oblečení podle dress code

  • Osobně kupuji smokingové košile, motýlky, šerpy atd. u Turnbull & Asser v Londýně. Bohužel jejich e-shop má velmi omezený výběr a zákaznický servis patří k nejhorším (v přímém kontrastu s dokonalým servisem v kamenné prodejně).
  • Chcete-li si koupit dobrou kvalitu za nízké ceny, doporučuji obchod Charles Tyrwhitt LLP (affiliate) nebo T. M. Lewin (affiliate). Dodání do ČR trvá zhruba čtyři až pět pracovních dní. Motýlek se řekne anglicky bow tie. Self-tie je motýlek, který nemusíte vázat, ready-tied je již uvázaný, který si jenom připnete. Smokingové košile se nazývají evening shirts nebo také formal shirts. Pánské oblečení najdete často v sekci s názvem Formal wear nebo Eveningwear.
  • Smokingové košile, motýlky a šerpy mají ale i ostatní prodejci na Jermyn Street. Pokud si nevybere u výše uvedených, zvolil bych Harvie and Hudson nebo  New & Lingwood  (ti jsou ale již hodně drazí).

Dámské šaty na ples

  • Podobně, jako pánové nechodí na ples v trikách bez rukávů, aby ukázali bicepsy, není vhodné – ba dokonce mnohde je to zapovězené, aby dámy přišly na ples v krátkých šatech (koktejlkách). Z 23 plesů, které jsou letos ve Vídni, jsou koktejlky povoleny jenom na jediném z nich. Koktejlky mají podobnou funkci, jako např. pěkný oblek – jsou určeny na společensky méně významné, případně flirtující akce. A stejně, jako muž si bere smoking nebo alespoň tmavý oblek a vyjadřuje tím úctu a vážnost plesu a těm, kteří se jej účastní a kteří se vhodně ustrojili, podobně by to měla svým oblečením udělat dáma.
  • Ba dokonce ani „malé večerní šaty“ nejsou vhodné na ples.
  • (Ples je formální, aristokratická, konzervativní událost. Můžeme se ale na to dívat i tak, že na plese máte zaujmout svojí osobností, nikoli vašimi nohami.)
  • Šaty by neměly být bílé. Bílé jsou vyhrazeny na svatbu a na plesech pro debutantky (dívky, které jsou „uváděny do společnosti“).
  • Pas by měl být co nejužší a sukně naopak široká – podobně, jako si muž nebere smoking do práce ani na jednání do banky nebo k soudu, mělo by být ze šatů zřejmé, že si je berete jenom na výjimečné příležitosti.
  • Šaty mohou být bez rukávů a odhalovat ramena, je-li akce méně formální. Na hodně formální ples mějte raději ramena zahalená – anebo dress code předepisuje rukavice až do výše bicepsů.
  • Na ples přicházíme v kabátu, nikoli v bundě (platí i pro pány). V létě je možná i hedvábná šála nebo bolero místo kabátu.

Dámská obuv/boty na ples

  • Dámské boty na ples musí být na vysokém podpatku.
  • Dámská obuv na ples musí mít uzavřenou špičku, ale může mít otevřenou střední část nebo patu (sic!) – tak zní správný dress code. Na druhou stranu, snad nikde není etiketa v oblasti dámského odívání tak porušována, jako právě zde. Ples nicméně není taneční soutěž.
  • Rozhodně se nesmí jednat o sandály nebo baleríny.
  • Barva obuvi by měla ladit k šatům, případně může být černá. Satén je vhodnější než klasická kůže. Možností je i lakovaná kůže.
  • Samozřejmostí jsou vhodné punčochy.

Kabelka

  • Je vhodná malá kabelka (psaníčko) v barvě ladící (ideálně stejné) k šatům. Velká kabelka je nepraktická. (Malá kabelka, malé problémy. Velká kabelka, velké problémy).

Rukavice jsou podle etikety vhodné až povinné

  • Dlouhé dámské rukavice jsou velmi efektivní. Nemám ale na mysli ty s dvaceti knoflíčky  – nejdete přeci hrát do fetišistického kabaretu. Prsteny jsou noseny pod rukavicemi – a tak si je ani nemusíte brát. Náramky se nosí na rukavicích. Nejvhodnější barva je bílá, černá nebo ve stejné barvě, jako jsou šaty. Popíjíte-li víno nebo šampaňské, mějte je na sobě. Při jídle je sundejte. Moderní rukavice se dají rozepnout na zápěstí.
  • Mimochodem, za tuto změnu může pravděpodobně císař Franz Joseph I. Jeho manželka, Alžběta Bavorská ("Sissi") si na svatební hostině sundala k jídlu rukavice jako jediná - jednalo se o značné faux pas. Aby nebyla uvedena do rozpaků ona i celá společnost, sundal si je i její manžel - a po něm i zbytek společnosti.
  • Máte-li odhalená ramena na velmi formálním plese, jsou dámské rukavice až k bicepsům nezbytností.

Šperky

  • V Česku se velmi těžce shání k zapůjčení tiára s diamanty. Postačí tedy obyčejná, která je ale velmi efektivní. Máte-li tiáru, je vhodné si vyčesat vlasy nahoru. Tiára pak lépe drží a vypadá lépe.
  • Vezměte si ty nejlepší šperky, které máte.
  • Pozor, dáma na plese nenosí hodinky!

Kde nakoupit

  • Krásné šaty, rukavice na ples a dámskou obuv prodává House of Fraser (affiliate). Taneční obuv prodává Supadance.
  • Výborným zdrojem informací o etiketě a dress code na plesech je rakouský magazín Dresscode.
     

Napsal Robert Němec 5. února 2012

Reklama:

Zpět

Diskusní téma: Správný dress code na plesy a nejčastější porušování etikety

Datum 31.03.2015

Vložil Anna R

Titulek Podpatky na galavečer v 5.měsíci

Odpovědět

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, zda je podpatek opravdu takovou nutností? Podpatky mám ráda, ale jsem v pátém měsíci těhotenství, zatím to není moc vidět, přesto bych podpatky nosit neměla..

Datum 12.03.2015

Vložil Linda

Titulek Vysoké podpatky

Odpovědět

To by mě zajímalo, jak se mají řešit povinné vysoké podpatky, když jsou někteří muži nižší než ženy. Za prvé to vypadá dost blbě, když je vyšší žena a nižší muž (navíc zesíleno těmi podpatky), a za druhé se dost dobře nedá elegantně tančit, když je žena vyšší než partner.

Datum 16.01.2015

Vložil Magda

Titulek Make up

Odpovědět

Dobry den,

chcela by som sa opytat, ci protokol white tie predpisuje v pripade dam aj nejake obmedzenia v liceni. farba ruzu a pod. Dakujem

Datum 26.12.2014

Vložil Martička

Titulek elegance

Odpovědět

souhlasím, musí se na plese a na takových akcích prezentovat hezky. Já s mužem vždy si nakoupíme společenské oblečení přes Mahdall a vždycky nám sedělo a na akcích jsme vždy měli od přátel jenom pochvaly

Datum 21.12.2014

Vložil JohankaDl

Titulek Kabelka na ples

Odpovědět

Skvělý článek o výběru kabelky na ples je tady https://www.novakabelka.cz/vybirame-plesovou-kabelku-psanicko/ :)

Datum 27.11.2014

Vložil Hanka K.

Titulek Plesové šaty

Odpovědět

Já už jsem teda dáma v letech, takže se na mě šaty shání hůř, nakonec jsem vybrala tady www.spolecenskesaty.com a jsem moc spokojená, všichni mi je chválí.

Datum 25.09.2014

Vložil Jirka

Titulek SHRNUL BYCH TO ZA SEBE CELÉ, ČLÁNEK I DISKUZI

Odpovědět

Boty
Boty z lakované kůže ke smokingu by opravdu měly být zásadou. Pro jejich střih ("oxford bez vzoru") se obecně používal i u nás výraz boty s "uzavřeným vázáním". Oproti tomu klasický střih běžných polobotek je střih s "otevřeným vázáním". Výše podpatku obvykle max. jeden palec. Primární by ale mělo být to, že to budou boty in-door, tedy takové, které mají měkkou koženou podrážku podobnou semiši. Je třeba je po akci čistit drátěným kartáčem, aby zachovávaly tu základní vlastnost, tedy to, že na parketu nekloužou ale noha se v nich klidně při pohybu otočí. V těchto botech nelze chodit venku, zvláště pokud je vlhko. Ale na parket je to vynikající. Pro zajímavost, v tuzemsku lze takové boty bez zvláštních problémů pořídit již za cca 1500-1800 Kč (ale také, pravda, za 5500...)

Košile do smokingu
Na ples do smokingu bílá košile určitě ano. Zda-li má mít všitou výztuhu z piké či nikoliv, by bylo možné diskutovat. Vypadá to samozřejmě velmi konzervativně dobře, ale jako podmínku bych to neviděl. nehledě k tomu, že se o piké dá říci v podstatě to samé jako o nátělníku - další vrstva navíc.
Co by ale mělo asi zaznít je to, že smokingová košile není v žádném případě se stojáčkem, ale je to košile s běžným typem límečku, ale knoflíky jsou buď kryté légou, nebo jsou, kovové v barvě zlaté či stříbrné, s černou perletí. To že je praxe (ovšem jen v tuzemsku a pravda v Německu a okolí - nikoliv v konzervativním UK či Americe) nosit do smokingu košili se stojáčkem (ať už připínacím nebo našitým), tedy košili FRAKOVOU, je pravda. Ale v opravdu konzervativní společnosti by muž s frakovou košilí ve smokingu neměl co dělat:-) Jinak koupit dobrou frakovou košili, pravda s již našitým límečkem, není až tak velký problém, a není to až tak nákladná záležitost.

Motýlek
Vázací je skutečně číslo jedna. Na druhou stranu lze koupit i velmi zdařilé "hotové" motýlky, které mají již od výrobce punc "ten je vázací", neboť již při výrobě se zachovávají drobné nedokonalosti tvaru, jak autor článku správně uvádí. A teď barevné provedení: vždy platí "do smokingu nikdy bílý motýlek"; v konzervativní společnosti, v UK a Americe pak platí "jakákoliv barva je vhodná, když je černá"; v Evropě obecně platí, a to si myslím bez problémů, že pokud nejde o akci "1.A+", motýlek může být i barevný, pokud kombinace barev a kvalita materiálu je dobrá a zapínání není vidět, neb je schované pod motýlkem, takže skutečně působí dojmem "hand made" vázání.

Smoking
Šerpa zmiňovaná autorem je potřeba pouze do smokingu, který má zapínání tzv. na kočárek. Tedy obě přední části se po zapnutí nepřekrývají a jsou od sebe vzdáleny na délku bavlněné nitky kočárku, obvykle třeba 1-4 cm. V posledních dvaceti letech ovšem tento střih v Evropě i v UK hodně zmizel, častější je střih jednořadového smokingu na dva knoflíky, případně i dvojřadový střih (ten ale nepřeje, jak známo, plnějším postavám).

S čím nelze, než jednoznačně souhlasit, je, že: Na ples přicházíme v kabátu, nikdy v bundě (pán i dáma).

Pro zajímavost: klasická etiketa hovořila o tom, že ke smokingu nepatří nikdy náramkové hodinky. Z toho je vidět, jak se i tento obor mění, neboť náramkové hodinky (jednoduché, jemné, decentní, nikoliv sportovní chronograf) dnes rozhodně ke smokingu prohřeškem nejsou.

Dámské obutí vhodné na ples
Platí, že ideální je středně vysoký podpatek, rozhodně úzký, nevyhovuje bota s volnou patou (při tanci je noha méně stabilní až nestabilní), a nevyhovuje bota na vysoké platformě, protože noha v ní není pohyblivá, a pokud souhlasíme s tím, že ples = tanec, pak v takové botě tančit nelze = bota na ples nevyhovuje. Jinak dnes se nosí i boty s rozumně volnou špičkou, dámská móda se vyvíjí překotněji něž pánská. Co však, oproti výkřikům některých módních časopisů platí, je to, že silonky do společnosti dáma nosí vždy. Tečka.

Oblečení dámy na ples
Má-li muž smoking, pak dáma by na ples měla mít dlouhé šaty. Pokud se jedná o akci obyčejnější, tedy třeba již zmíněný maturitní ples, pak dnes obvyklým řešením jsou i šaty koktejlové délky do cca 1/2 lýtek, případně i "krátké černé". V tom případě ale muž už klidně může vzít černý, či tmavý oblek (ideálně alespoň tedy s bílou košilí) a kravatu. To se však již pohybujeme v rovině neformálního oblečení, kam běžný oblek u muže (byť černý oblek) patří.


K reakci v diskuzi o tom, že maturitní plesy jsou akcí, kde "NIKDO nenosí smoking si dovoluji projevit názor, že je to sice pravda, ale chyba je spíše v tuzemských mužích než v pisateli článku. A pro vyjádření svého bytostného přesvědčení použil bych část věty, která je uvedena ve druhém odstavci stejného příspěvku:

Špatně oblečený člověk na plese skutečně nemá co dělat.

Ale bohužel se to děje i přes uvedení dresscode na pozvánce či vstupence. A pak se s Vámi takový člověk ještě dokáže deset minut hádat, že chyba není v něm, že si přece může jít kamkoliv jakkoliv....

Pokud by otázka zněla, jestli na ples si vezmu smoking nebo běžný oblek s kravatou, tak moje odpověď zní, že i na ten obyč maturiťák vezmu smoking, protože co je mě po tom, že část lidí nemá vychování!:-)))

Na otázku, co dělat, když je žena vyšší než muž je odpověď jednoduchá, pokud rozdíl výšek není extra velký. Žena může zvolit boty s nižším podpatkem (místo 3-3,5 palce klidně 2 palce nebo 1,5, zatímco muž může pořídit boty s podpatkem vyšším, 2 - 2,5 palce. Tím lze výškový rozdíl alespoň trochu srovnat. Je-li rozdíl výšek větší, lze tomu čelit vzájemným smířením se s situací:-) Na ženské noze bota na ploché podešvi na ples ale nepatří ani tak!

Společenské rukavice u muže jsou v podstatě již téměř přežitkem, mimo taneční kurzy, nicméně pokud vyhovují z důvodů jakýchkoliv, domníval bych se, že není problém si je vzít.

Datum 24.07.2014

Vložil C.

Titulek Realita je jinde, aneb nežijeme v 19. století

Odpovědět

Vážený pane Němče,
u článku jsem se musela pochechtávat. Jako člověk, který se stará o to, jak se obléká a zrovna plesy navštěvuje v hojné míře, jsem celkem normální smrtelník a musím konstatovat, že Vámi udílené rady prakticky vůbec nekorespondují s českou realitou.
Snad je to jiné u plesů v opeře, ale právě u reprezentačních plesů firem, škol, maturitních plesů atd. převládají prvky uvolněnější - koktejlky nebo malé večerní šaty dám, obleky s mnohdy barevnými košilemi nebo přinejmenším barevnými kravatami a motýlky u pánů. NIKDO nenosí na takové plesy smoking, rukavice, nebo velké večerní - snad s výjimkou maturantů a maturantek, kteří jsou hvězdami večera. Kdo se na takový ples obleče do smokingu s hedvábným vázacím motýlkem a lakýrek nebo do velké večerní róby s dlouhými rukavicemi a do vlasů si posadí diamantovou korunku nebude o jednu, ale o pět úrovní nad realitou maturitního plesu.
Z celého článku mám nehezký dojem, že člověk, který nevlastní smoking, lakýrky, parádní košili a motýlek za osm stovek, vlastně nemá na plese co dělat. Věřím, že tomu tak bylo před sto lety, ze kdy pochází Vaše tabulka, a kdy byla společnost výrazně striktněji rozdělena na společenské vrstvy - nižší vrstva nevlastnící patřičný drahý oděv určený jen a pouze na akce rozměru plesu zkrátka na plesy nechodila.
Taková diskriminace již díkybohu neexistuje, do tanečních chodí skoro všichni prváci na každém obecním učilišti stejně jako na elitním lyceu a později chodí na maturitní, imatrikulační, promoční, městské nebo firemní plesy svoje, svých přátel nebo příbuzných, obvykle příležitostně, nicméně chodí.
A jakkoli musím uznat, že striktnější dresscode by zvedl úroveň akce a na tančící by byl pěknější pohled, dokud není uveden na pozvánce či vstupence, nelze se ho nikterak dožadovat a opovrhovat jakkoli návštěvníky, kteří ho nedodržují, považuji osobně za mnohem (s prominutím) buranštější, než přijít v kostkované košili.

Datum 06.09.2014

Vložil gekko

Titulek Re: Realita je jinde, aneb nežijeme v 19. století

Odpovědět

Z tohoto prispevku mam pocit, ze chodite je na vesnicke zabavy. Vas pristup k slusnemu chovani konci sundanim si holinek pred vstupem do obyvaku.

Datum 24.04.2014

Vložil Phoebe

Titulek Vysoke podpatky?

Odpovědět

Zajimalo by me, jak se dress code vyrovnava se situaci, ze je zena vyssi nez muz - pak si z praktickych duvodu vysoke podpatky pravdepodobne neobuje...

Magazín o módě

Fotogalerie a reportáž z plesu ve Vídni

04.03.2012 19:02
Měl jsem to milé potěšení zúčastnit se plesu Rudolfina Redoute, což je nejstarší ples ve Vídni, který pořádá studentská organizace. Lidé a prostory Plesy se ve Vídni konají především v císařském Hofburgu. A i když Pupp v Karlových Varech nebo Žofín v Praze jsou překrásné prostory, přeci jenom...

Správný dress code na plesy a nejčastější porušování etikety

30.01.2012 01:32
Mnoho Čechů neví, jak se správně obléknout na ples a váhá nad tím "co si vzít na sebe". Proto jsem se rozhodl sestavit tento základní přehled etikety na plese (především z hlediska oděvu, jedná se tedy o spíše o dress code) pro dámy i pány. Zmíním jenom základní prohřešky a pravidla etikety....

Jak fungují projekty „Co máte dnes na sobě?“ (pro dámy i pány)

01.08.2010 14:00
Na Facebooku jsem vytvořil dvě stránky (zvlášť pro dámy a zvlášť pro pány), prostřednictvím kterých můžete nahrávat fotografie se svým outfitem. Ostatní pak mohou hodnotit, jak se jim váš styl oblékání líbí, případně, co by na něm vylepšili. Jak to celé funguje Existuje zvláštní stránka pro...

Novinky v oblékání v londýnských klubech – jaro/léto 2010

08.03.2010 18:41
Měl jsem to potěšení zúčastnit se London Fashion Week Autumn/Winter 2010 v únoru 2010. Při této příležitosti jsem měl tu čest navštívit několik party jak na samotném London Fashion Week, tak v luxusních londýnských klubech. Jaká je tedy aktuální móda v londýnských klubech? (Pokud jste nečetli můj...

Dámské klobouky a zimní čepice ve Vídni

14.11.2009 15:35
Sháníte dámský klobouk nebo zimní čepici a zdá se vám výběr v českých obchodech omezený? Uvažujete, kde nakoupit klobouky ve Vídni? Při své nedávné návštěvě Vídně jsem objevil obchod, který má ohromný suterén plný nádherných dámských klobouků a čepic. Najdete jej na počátku Kärntner Str., nedaleko...

Jak se oblékají v londýnských klubech

15.10.2009 19:57
V létě 2009 se mi díky našemu novému joint venture podařilo navštívit několik luxusních klubů v Londýně. Ze všech klubů, co jsem kdy kde navštívil, musím říci, že nejlépe se v klubech („diskotékách“) oblékají právě v Londýně (nemám ale zkušenosti z USA). Dovnitř se jen tak nedostanete Předně je...

Nekupujte levné parfémy a nejlevnější parfémy na internetu

15.09.2009 22:52
Lehce se zhoršující situace na českém internetu, kdy lidé baží po levných a nejlevnějších parfémech, mě přiměla napsat tento článek, který vám přinese vhled co celé problematiky. Předně bych chtěl zdůraznit, že většina z nás si nikdy nekoupila parfém, ale vůni. Ale protože množství lidí hledá levné...

Etický kodex diskuzí na Elegantně.cz 1.0

10.02.2009 18:52
Jsem velmi rád za každý příspěvek do diskuze. Protože mám ale rád diskuzi na úrovni, jsem nucen na tomto „pozemku“, doméně elegantne.cz stanovit níže uvedená pravidla diskuzí: Na tomto webu diskutují dámy a gentlemani. Pokud se někdo podle toho nechová, bude jeho/její příspěvek bez upozornění, bez...

Módní trendy na podzim 2008

28.09.2008 22:07
Předem upozorňuji, že uvedené módní podzimní trendy jsem vypozoroval v zahraničí. Nezaručuji, že se tím bude někdo řídit v naší banánové republice. Nemluvě o tom, že k nám prodejci vozí rok staré kolekce (což je bohužel fakt). Módní trendy na podzim 2008 pro dámy Hlavní tendencí je elegance, až...

Sledujete zkušební vydání Elegantně.cz

30.07.2008 12:57
Pokud jste se dostali na tento web, patříte pravděpodobně k těm několika málo vyvoleným, kterým jsem poslal odkaz ještě před oficiálním spuštěním. Budu rád, pokud mi napíšete jakékoli nápady, připomínky nebo hlášení chyb na nemec@robertnemec.com. Velmi vám předem děkuji. Na stránkách jako je tato...

© Němec Marketing, s. r. o. a internetová agentura Robert Němec, 2008-2010. Všechna práva vyhrazena. Kopírování obsahu předávám naší advokátní kanceláři. Pánská a dámská móda a vše týkající se oblečení.