Fotogalerie a reportáž z plesu ve Vídni

04.03.2012 19:02

Měl jsem to milé potěšení zúčastnit se plesu Rudolfina Redoute, což je nejstarší ples ve Vídni, který pořádá studentská organizace.

Lidé a prostory

Plesy se ve Vídni konají především v císařském Hofburgu. A i když Pupp v Karlových Varech nebo Žofín v Praze jsou překrásné prostory, přeci jenom se císařskému Hofburgu rovnat nemohou. Nemluvě o tom, že ples se koná v osmnácti sálech. Zde vidíte jeden z nich (nikoli hlavní):



Na ples se sjede odhadem 8 000 lidí z celého světa, možná i více. Proto jsou u vchodu menší problémy a nechcete-li stát dvacet minut ve frontě, doporučuji si vstupenku vyzvednout již před večerem.

Výhoda ohromného počtu sálů je i v tom, že máte na tanec opravdu dostatek prostoru.

Co vás ale naprosto ohromí a uvolní, je příjemnost celého plesu. I když je neskutečně na úrovni a elegantní, nikdo si na nic nehraje, nepředvádí se – nebo si toho alespoň nevšimnete. Na českých plesech a akcích mám často pocit, že si mnozí až většina účastníků potřebuje něco dokazovat a pózovat. Zde ne. Vše je neskutečně přirozené a uvolněné – a přitom tak krásné.

Dress code

Předepsaný dress code byl pro pány smoking nebo frak (podívejte se na podrobný dress code na plesy a jaké boty si máte vzít na ples). Ve fraku přišla zhruba třetina pánů, a to mladých i starších. Přitom minimálně třetině účastníků bylo pod 25 let a polovině pod 40. A musím říct, že i velmi mladým pánům to ve fraku slušelo:



Ono to slušelo všem:

Frak totiž sluší mladým i starší:

Možná by stálo za to zamyslet se nad tím, zda nenosit frak častěji i v Česku. Frak totiž opticky velmi dobře tvaruje postavu a skrývá její případné nedokonalosti.

Pro dámy samozřejmě platily dlouhé šaty až na zem. A i když studentek bylo opravdu požehnaně (ostatně, součástí plesu je i obřad „uvádění do společnosti“ a pořádá jej studentská organizace), každá měla způsobně dlouhé šaty.

Ples Rudolfina Redoute má ještě jednu zvláštnost: do půlnoci musí všechny dámy nosit škrabošku (masku), což všechny snad až na asi dva případy dodržovaly. Jedná totiž o maškarní bál. Zároveň do půlnoci funguje dámská volenka – takže pán musí počkat, až jej dáma vyzve k tanci.

Tanec

Jdete-li na nějaký z nejlepších plesů v Praze nebo Brně, zjistíte, že tančí velmi málo lidí. Na plesech ve Vídni se oproti tomu skutečně tancuje. Hudba hraje v šesti sálech a v některých se kapely střídají, takže si můžete vybrat tanec, na jaký máte zrovna chuť.

Překvapila mě především polka. V Česku vám na ni zahrají maximálně Kabáty a dav pak nadšeně zpívá, „že si to tady všechno rozkradem“ a pak se popereme „nožem a sekerou“. Ve Vídni vám orchestr zahraje Dvořákovy Slovanské tance. Naprosto nechápu, proč nevyužíváme na českých plesích tohoto českého genia pro typicky český tanec.

Ale můžete si zatancovat i na house nebo funk. Pro mne asi nejfamóznější bylo vystoupení saxofonisty TomX, který opakovaně předváděl neuvěřitelně strhující výkon. A kdybych slyšel za celý večer jenom jeho, byl bych spokojen.

A na funk i house se divoce tančilo, stejně jako v jiných sálech třeba na jazz. Jediné, co mi scházelo, byl shuffle, který se hraje snad na všech českých studentských plesích (tančí se na ně skladby od LMFAO).

Klasický program, který známe z českých plesů, v podstatě neexistuje. Na českém plese mají organizátoři tendenci vám ukázat několik módních přehlídek, tanečních vystoupení, kouzelníka, ohňostroj, tombolu (jejíž vyhlašování zabere minimálně půl hodiny), fakíra a dalších prvky – díky kterým na tanec samotný takřka nezbývá prostor. Zde jenom na začátku proběhne předtančení, což je uvádění dívek a mladých můžů do společnosti. Předtančení je krásné - a navíc zadarmo.

Mimochodem, má snad ještě někdo zájem o tomboly, v kterých vyhráváte věci, u kterých přemýšlíte nad seznamem nejbližších obdarováníhodných nepřátel?

O půlnoci se v hlavním sále tančí čtverylka (Quadrille), které si starší ročníky možná pamatují ze dvora Napoleona I. a mladší z Alenky v říši divů. Že tanec neovládáte? Vynikající taneční mistrová celý sál čtverylku samozřejmě velmi rychle naučí. O tanec je takový zájem, že to v hlavním sále vypadá takto:

Při tanci sundávají masky a páni již mohou vyzvat dámu k tanci.

Stav hlavního sálu kolem jedné hodiny ráno:


A zhruba v půl druhé:

Tomu, kdo vydrží až do konce plesu v pět hodin ráno, je podávána snídaně se šampaňským

Napsal Robert Němec 4. března 2012

Reklama:

Zpět

Diskusní téma: Fotogalerie a reportáž z plesu ve Vídni

Datum 28.01.2014

Vložil filippo

Titulek supúer

Odpovědět

Opravdu skvělá módní inspirace, pokud se módě věnuješ trošku do hloubky, třeba ti příjde vhod stránka https://dokonalostsama.cz/ Kde, je toho opravdu hodně, mě osobně dost pomohla, mají tam opravdu krásné společenské šaty a garde róby :)

Datum 28.01.2013

Vložil Michal

Titulek Čím dál horší

Odpovědět

Pane Roberte, nejdříve bych doporučil trochu si prostudovat o čem mluvíte a zopakovat si jazyk český:) Některé slovní spojení byly otřesné. Nemůžu si pomoct, ale čím víc se na Váš blog dívám, tím víc mi přijde že o módě víte jen to, co jsi přečtete. Absolutně žádný cit pro módu nemáte, šíříte zde jen to, co vidíte nebo Vám někdo řekne, příp. jak už jsem psal, přečtete. Možná bude jednodušší dávat sem odkazy rovnou, ať se tolik nenamáháte s přepisováním. A opravdu doufám, že ten fotoblog není Váš, protože ten nemá styl žádný.

Datum 03.03.2014

Vložil Lukáš Vrabec

Titulek Re: Čím dál horší

Odpovědět

Předmětem věty je slovo spojení - třetí/neutrální rod. NěkterÁ slovní spojení bylA otřesnÁ

Datum 21.07.2012

Vložil marmota-b

Titulek Dáma na předposlední fotce

Odpovědět

Vpravo dole - vypadá to, že vzala vážně tu maškarní část, a vzala na sebe nějaký renesanční kostým...
Díky za reportáž.

Datum 22.03.2012

Vložil Ellis

Titulek Jen víc podobných článků

Odpovědět

Skvělý popis - na podobný se nedá jinde narazit. A my máme představu a můžeme srovnávat - je to bída, co předvádí naše "honorace".

Datum 19.03.2012

Vložil Václav Němec

Titulek Buršácký ples

Odpovědět

Dobrý den,
moc rád si pročítám Vaše stránky, jsou pro mě v mnoha ohledech zdrojem inspirace. Zaujaly mě však čapky, které mají někteří pánové na hlavách. Nejednalo se náhodou o tzv. buršácký ples?
Přeji hezký den a mnoho energie do psaní dalších článků

Datum 05.03.2012

Vložil Pavel

Titulek Nádherná reportáž...

Odpovědět

skoro mě až mrzí, že mizerně tančím. Snad bych se tam někdy i rozjel :-)

Datum 05.03.2012

Vložil Petra+Jirka

Titulek Tleskáme

Odpovědět

Jsme rádi,že si někdo v Česku dává práci provozovat takový Web.......

Datum 04.03.2012

Vložil martin

Titulek dik

Odpovědět

Diky za peknou reportaz, nemel sem ani paru o tom jak to tam chodi.

Magazín o módě

Fotogalerie a reportáž z plesu ve Vídni

04.03.2012 19:02
Měl jsem to milé potěšení zúčastnit se plesu Rudolfina Redoute, což je nejstarší ples ve Vídni, který pořádá studentská organizace. Lidé a prostory Plesy se ve Vídni konají především v císařském Hofburgu. A i když Pupp v Karlových Varech nebo Žofín v Praze jsou překrásné prostory, přeci jenom...

Správný dress code na plesy a nejčastější porušování etikety

30.01.2012 01:32
Mnoho Čechů neví, jak se správně obléknout na ples a váhá nad tím "co si vzít na sebe". Proto jsem se rozhodl sestavit tento základní přehled etikety na plese (především z hlediska oděvu, jedná se tedy o spíše o dress code) pro dámy i pány. Zmíním jenom základní prohřešky a pravidla etikety....

Jak fungují projekty „Co máte dnes na sobě?“ (pro dámy i pány)

01.08.2010 14:00
Na Facebooku jsem vytvořil dvě stránky (zvlášť pro dámy a zvlášť pro pány), prostřednictvím kterých můžete nahrávat fotografie se svým outfitem. Ostatní pak mohou hodnotit, jak se jim váš styl oblékání líbí, případně, co by na něm vylepšili. Jak to celé funguje Existuje zvláštní stránka pro...

Novinky v oblékání v londýnských klubech – jaro/léto 2010

08.03.2010 18:41
Měl jsem to potěšení zúčastnit se London Fashion Week Autumn/Winter 2010 v únoru 2010. Při této příležitosti jsem měl tu čest navštívit několik party jak na samotném London Fashion Week, tak v luxusních londýnských klubech. Jaká je tedy aktuální móda v londýnských klubech? (Pokud jste nečetli můj...

Dámské klobouky a zimní čepice ve Vídni

14.11.2009 15:35
Sháníte dámský klobouk nebo zimní čepici a zdá se vám výběr v českých obchodech omezený? Uvažujete, kde nakoupit klobouky ve Vídni? Při své nedávné návštěvě Vídně jsem objevil obchod, který má ohromný suterén plný nádherných dámských klobouků a čepic. Najdete jej na počátku Kärntner Str., nedaleko...

Jak se oblékají v londýnských klubech

15.10.2009 19:57
V létě 2009 se mi díky našemu novému joint venture podařilo navštívit několik luxusních klubů v Londýně. Ze všech klubů, co jsem kdy kde navštívil, musím říci, že nejlépe se v klubech („diskotékách“) oblékají právě v Londýně (nemám ale zkušenosti z USA). Dovnitř se jen tak nedostanete Předně je...

Nekupujte levné parfémy a nejlevnější parfémy na internetu

15.09.2009 22:52
Lehce se zhoršující situace na českém internetu, kdy lidé baží po levných a nejlevnějších parfémech, mě přiměla napsat tento článek, který vám přinese vhled co celé problematiky. Předně bych chtěl zdůraznit, že většina z nás si nikdy nekoupila parfém, ale vůni. Ale protože množství lidí hledá levné...

Etický kodex diskuzí na Elegantně.cz 1.0

10.02.2009 18:52
Jsem velmi rád za každý příspěvek do diskuze. Protože mám ale rád diskuzi na úrovni, jsem nucen na tomto „pozemku“, doméně elegantne.cz stanovit níže uvedená pravidla diskuzí: Na tomto webu diskutují dámy a gentlemani. Pokud se někdo podle toho nechová, bude jeho/její příspěvek bez upozornění, bez...

Módní trendy na podzim 2008

28.09.2008 22:07
Předem upozorňuji, že uvedené módní podzimní trendy jsem vypozoroval v zahraničí. Nezaručuji, že se tím bude někdo řídit v naší banánové republice. Nemluvě o tom, že k nám prodejci vozí rok staré kolekce (což je bohužel fakt). Módní trendy na podzim 2008 pro dámy Hlavní tendencí je elegance, až...

Sledujete zkušební vydání Elegantně.cz

30.07.2008 12:57
Pokud jste se dostali na tento web, patříte pravděpodobně k těm několika málo vyvoleným, kterým jsem poslal odkaz ještě před oficiálním spuštěním. Budu rád, pokud mi napíšete jakékoli nápady, připomínky nebo hlášení chyb na nemec@robertnemec.com. Velmi vám předem děkuji. Na stránkách jako je tato...

© Němec Marketing, s. r. o. a internetová agentura Robert Němec, 2008-2010. Všechna práva vyhrazena. Kopírování obsahu předávám naší advokátní kanceláři. Pánská a dámská móda a vše týkající se oblečení.